Lärdomar från Taiwans digitaliseringsminister Audrey Tang

Waldemar Ingdahl
3 min readAug 31, 2024

--

Framtidssäkra demokratin

Photo by Leon Seibert on Unsplash

När världens länder försöker att hitta sätt att ta till sig digitaliseringen och nya tekniker som AI presenterar Taiwans tidigare digitaliseringsminister, Audrey Tang, en vision för demokratins framtid i den digitala tidsåldern. I en värld där artificiell intelligens och digitala plattformar spelar en alltmer betydelsefull roll i våra liv, erbjuder Tangs tankar både insikter och ställningstaganden, som försöker att ta fram nya idéer kring e-demokratin.

Audrey Tang var Taiwans digitaliseringsminister mellan år 2022 till 2024, men har varit aktiv i digitaliseringspolitiken längre än så. Som en white hat hacker, ger hen ett annorlunda tankesätt i en tid där e-demokratin inte verkar utvecklas och utmanas av digitala diktaturer.

Att använda AI för att stärka demokratin

En av huvudprinciperna i Tangs tillvägagångssätt är att använda AI som ett verktyg för att stärka demokratiska processer. Denna synvinkel är revolutionerande i en tid då de potentiella farorna med AI, såsom deepfakes och desinformation, dominerar den offentliga debatten. Tang argumenterar för att AI, om det används ansvarsfullt, kan öka transparensen, möjliggöra större medborgardeltagande och främja en mer samarbetsinriktad relation mellan regeringar och folket de tjänar.

Till exempel kan AI användas för att främja transparens i styrningen genom att tillhandahålla åtkomst i realtid till lagstiftningsdiskussioner och röstningssystem, vilket redan görs i Taiwan. Detta bygger inte bara upp allmänhetens förtroende utan involverar också aktivt medborgarna i beslutsprocessen. Genom att använda teknik kan demokratier bli mer inkluderande och ge röst åt dem som annars skulle kunna marginaliseras.

Att bygga motståndskraftiga demokratier

Integrationen av AI i demokratiska system är dock inte utan utmaningar. Tang betonar behovet av robusta försvar mot cyberattacker, som blir alltmer sofistikerade i takt med att digitaliseringen tillämpas. Demokratins motståndskraft i mötet med dessa hot är avgörande, särskilt under valrörelser då insatserna är som högst.

Tangs koncept av “pre-bunking”, att genom dataanalys motverka desinformation innan den sprids , är ett förebyggande sätt för att skydda integriteten i informationssystemen. Genom att ta itu med osanningar tidigt kan regeringar förhindra erosionen av allmänhetens förtroende och upprätthålla ett hälsosamt flöde av korrekt information.

Deltagardemokrati och social innovation

Utöver att bara försvara demokratin mot hot förespråkar Tang en modell av deltagardemokrati där medborgarna är involverade genom digitala plattformar. Taiwans deltagardemokrati handlar om att allmänhetens input inte bara välkomnas utan aktivt eftersträvas. Denna modell omvandlar demokratin till ett levande, utvecklande system som kan anpassa sig till samhällets föränderliga behov.

Två lärdomar hen dragit från Taiwans erfarenheter är:

  1. Transparens är för Tang ett sätt att göra myndigheter och folkvalda transparenta för medborgarna, inte tvärt om.
  2. Tekniken ska alltid anpassas till medborgarna, snarare än att medborgarna måste anpassa sig till tekniken. Det ser också Tang som sättet att undvika att återkopplingen från medborgarna behärskas av aktivister och trollfabriker.

Tangs syn på demokratin som en form av “social teknologi” är avgörande. Hen ser det som ett dynamiskt system som, likt mjukvara, kontinuerligt kan förbättras genom innovation. Detta perspektiv är avgörande i en era där traditionella demokratiska strukturer ofta ses som stela och långsamma att anpassa sig.

Ickevåldets roll

Tang betonar också vikten av ickevåldskommunikation för att upprätthålla legitimiteten i demokratiska processer, särskilt i situationer med oroligheter eller offentliga protester. Genom att säkerställa att alla röster, inklusive de som uttrycker avvikande åsikter, hörs och respekteras, kan demokratier uppnå mer konstruktiva resultat och undvika fallgroparna med polarisering.

Plurality — en dynamisk och inkluderande vision

Audrey Tangs vision för demokratins framtid är både öppen för utveckling och inkludering, men framförallt för experiment. Hen ser att Taiwans digitala demokrati inte är slutförd, och att det är viktigt att lämna utrymme för att senare utveckling av systemen ska kunna ske.

En del av framåtblicken är boken hen skrivit med E. Glen Weyl och deras gemenskap. Plurality pekar på många intressanta utvecklingar och utvecklas fortsatt genom att bokens innehåll finns upplagt på GitHub.

Metoder och institutioner måste kunna ändras efter input och teknikutveckling. Tangs budskap är att genom att prioritera transparens, motståndskraft, deltagande och kommunikation kan demokratier utvecklas för att möta 2000-talets utmaningar och även bli mer levande.

--

--

Waldemar Ingdahl
Waldemar Ingdahl

Written by Waldemar Ingdahl

Journalist, communicator, analyst for politics, tech policy, global governance, AI, IT, and transhumanism.

No responses yet