Kommer vi att bota åldrandet?

Waldemar Ingdahl
2 min readSep 21, 2024

--

Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Boken Läkemedel mot åldrande: Hur modern vetenskap ger oss obegränsad frisk livslängd av Linus Petersson utforskar möjligheten att medicinskt kontrollera åldrandet. Petersson, expert på livslängd och läkemedel, presenterar hur molekylärbiologi och läkemedelsutveckling gör det möjligt att avsevärt förlänga människors friska livslängd.

Boken är en riktigt bra populärvetenskaplig introduktion till ett ämne som började att efterforskas först på 1990-talet, och den företagsmiljö som nu rymmer hundratals företag började bildas i mitten av 2010-talet. Läsaren behöver inte veta så mycket om medicinen bakom för att ändå få en god bild av frågeställningarna och kunna dra sina egna slutsatser.

“Läkemedel mot åldrande” får med ämnen som gerovetenskap, demografi, filosofi och forskningsteori, samt en beskrivning av de biotech-företag som leder utvecklingen.

Petersson argumenterar för att läkemedel som kan bromsa eller bota åldrandet kommer att förändra samhället i grunden. Han diskuterar både de tekniska och etiska utmaningarna, samt varför vi bör stödja forskningen. Genom att ge en djupare förståelse för åldrandets biologiska processer, undersöker boken de potentiella läkemedlen som kan påverka dessa mekanismer och hur detta kan påverka individens och samhällets framtid.

Särskilt bra är det att boken lägger upp vägkartor för hur forskningen troligen kan utvecklas, med en överblick av olösta problem. Åldrandeforskningen kommer att möta många utmaningar och problem, men när det går att förstå vilka utmaningarna är har vetenskapen tagit ett realistiskt steg på vägen.

Synen inom medicinen är idag att ta ett piller när något redan hänt i kroppen, en reaktiv medicin, snarare än terapier för att förebygga att något kommer att hända, en proaktiv medicin. Det är en stor förändring för läkarvetenskapen, och en av förklaringarna till att fältet fortfarande ser lite investeringar.

Författaren ger några bra tips på vad du kan göra för att öka din livslängd lite grann, men boken ställer förväntningarna rätt. För att kunna leva längre och friskare behövs ett flertal avgörande framsteg inom forskningen, som leder till återställande medicin. Det kräver en robust miljö för forskning och företagande. Genom boken har förutsättningarna för förståelsen kring det utvecklats.

--

--

Waldemar Ingdahl
Waldemar Ingdahl

Written by Waldemar Ingdahl

Journalist, communicator, analyst for politics, tech policy, global governance, AI, IT, and transhumanism.

No responses yet