Är Mastodon framtidens Twitter?
Något håller på att hända. De stora medieplattformarna som Facebook och Twitter tappar användare och tid som användarna tillbringar på dem. Kan läget bero att användarna har fått ett fungerande alternativ?
En del av uppmärksamheten grundar sig i oron på Twitter efter att Elon Musk köpt företaget, och att en uppfattning sprids att Meta inte riktigt tar hand om sina plattformar Facebook, Instagram och WhatsApp utan satsar på Metaverse. Plattformarna är dock fortfarande kolosser på nätet.
Det har inte saknats alternativ tidigare till FAANG. Ello, MeWe och TruthSocial är exempel på alla de nätverk som lanserats, men som inte riktigt kunnat konkurrera. Tidigare förbisprungna konkurrenter som Tumblr ökar visserligen igen, men frågan är om de drivs av den tillfälliga nedgången eller av de kommer med något nytt?
Det nya kan vara Fediversum (teleskopord av federering och universum), ett nätverk av webbtjänster och -servrar som kommunicerar över en uppsättning gemensamma protokoll. Ett av dessa protokoll är det omtalade ActivityPub, som rekommenderas av konsortiet W3C, med medlemmar från ledande industrier, forsknings- och utvecklingsinstitut, standardiseringsorgan och regeringar samt EU.
Fediversum är inte en social medieplattform. Det är ett ekosystem av sammankopplade sociala medier och tjänster som låter användarna interagera med varandra oavsett vilket av dessa sociala medier och tjänster som de har ett konto på. Jämförelsen är om du skulle kunna logga in på Facebook, Twitter eller TikTok på samma konto. Samma tjänst körs på olika servrar och inte bara ett visst företags. Det skulle kunna bryta loss användarna ur den inhängnade trädgården. Det ger användaren kontroll för att kunna bestämma hur de vill använda sociala medier.
Konceptet är lika gammalt som World Wide Web. Jämför med SMTP, det protokoll vi fortfarande använder för att skicka e-post från ett system till ett annat. Du kan skicka ett email till mig, även om jag använder Yahoo och du använder Gmail. HTTP (eller krypterade HTTPS) är ett öppet, gemensamt protokoll som gör att en webbsida alltid laddas upp på samma sätt, oavsett vilka system som används. Genom protokollet förstår din dator hur den ska kunna läsa den här webbsidan.
Mastodon är en tjänst av flera i Fediversum, ett något upphypat sätt att driva en mikroblogg som påminner om Twitter i sina funktioner. Alla kan hosta den. Varje enskild server kan experimentera med hur Mastodon ska fungera. Till exempel fungerar varianten CounterSocial, som är byggd på Mastodon, efter andra regler för att ta bort källor till fake news, trollfabriker och påverkanskampanjer.
På samma sätt kan tjänster som det sociala mediet Friendica, musikströmningen Funkwhale, bildmediet Pixelfed, videoströmningen PeerTube o.s.v. användas. Det skulle vara tekniskt möjligt för Facebook, Twitter och YouTube att ansluta sig till Fediversum genom att tillämpa samma protokoll.
Fediversum är fortfarande nytt, och har ett mycket lägre antal användare. Det kommer att behöva vidareutvecklas mer innan det blir ett alternativ. På Fediversum finns tjänsten på någons server, så datautrymmet kommer att vara kraftigt begränsat jämfört med hur mycket data de stora plattformarna erbjuder i sitt moln. Precis som för 20–25 år sedan begränsar ägaren av servern hur mycket bilder och filmer som kan laddas upp, då serverutrymmet är begränsat.
De stängda plattformarna tvingar ingen att vara kvar, men när det gäller integritetsfrågor och moderering har attityden (i vart fall till rätt nyligen) varit att antingen godkänna allt, eller inte använda tjänsterna alls. Frågan “hur” något görs blir här viktigare än frågan “vad” som ska göras.
När annonsering blivit en så betydelsefull intäktskälla, samtidigt som intäkterna därifrån inte är vad de varit, finns risken att företagen tar större chanser med användarnas data? Läckor på de stora plattformarna kan påverka många människors liv.
Moderering på plattformarna är ett komplext problem, med brister i öppenheten och med godtycke i bedömningarna. AI kanske är en del av lösningen, men fortfarande behövs mänskliga granskare. Nu har de som har klagat på de stora plattformarna den bästa chansen på länge att visa hur de skulle vilja att sociala medier fungerar.
Plattformarna har chansen att öka transparensen i modereringen, vilket öppnar för fler sätt att styra dem på. Användarna kan involveras då flera olika servrar används. Den som blir bannad blir inte avstängd från att använda mediet i sin helhet. Det ger möjligheten att konkurrera om användarna, vara tydligare om vad som gäller och odla tillit. Öppen mjukvara har visat sig ge goda tillfällen att experimentera och innovera, inom rimliga gränser, och skapa distron. Det kanske också kan öppna för nya affärsmodeller, förutom annonser. Det är önskvärt att tjänsterna inte strävar mot inlåsning av användarna, och att det går att kommunicera med användare på andra plattformar på lika villkor. Regler och mångfald i vilka applikationer som tillåts kan vara bra för att motverka strategin ”omfamna, omarbeta, omintetgör”.
Kommer Fediversum att bli det nya Twitter? Nej, det är ännu för litet i jämförelse och alltför begränsat. Oavsett vilket kommer det att utvecklas till något annat. Om detta något blir till något bättre än Webb 2.0 är upp till utvecklarna och användarna.